Pile živjelo bez glave čak 18 mjeseci.

Misterija: Vjerovali ili ne, pile koje je živjelo bez glave čak 18 mjeseci.

Prosto nevjerovatno! – Mjesecima bezglavo pile živjelo nakon što mu je poljoprivrednik odrubio glavu.

Obezglavljeno pile su hranili sa tekućom hranom i vodom, a hranili su ga putem šprice s kojom bi ubacivali tečnu hranu direkt u jednjak.

pile
Pile  živjelo bez glave

Jedan poljoprivrednik  u mjestu Fruita u Koloradu prije 70 godina odrubio je glavu piletu ali ono je odbijalo da umre.
Pile koje su nazvali Mike, je živjeo bez glave 18 mjeseci i postao vrlo popularan.

Ali, kako je preživio bez glave tako dugo?

bezglavo pile
Bezglavo pile

Septembra 1945. godine, Lloyd Olsen i njegova supruga Clara su na svojoj farmi klali piliće. Olsen bi im odrubio glavu a njegova supruga čistil ih.
Između pedesetak pilića koje su usmrtili, jedno od njih kada je Olsen mahnuo sjekirom te mu odrubio glavu, nikako se nije ponašao kao drugi.
Bezglavo pile je hodalo, hodalo dok su oni očekivali da će uginuti.

kokosi
Bezglavo pile

Bračni par je stavio pile u kutiju od jabuka te ostavili tokom noći nadajući se do jutra da će umrijeti. Naredno jutro su se šokorali, kada su vidjeli pile i dalje živo. Olsen je odnijeo pile u grad s namjerom da ga proda na tržištu mesa, prepričava priču Waters koji je slušao od svoje familije.

Olsen je uzeo mladog pijetla, kao i mnogi tad koristio zaprežna kola, imao je konje na farmi. Bacio je pile na kola i išao među ljude gdje je bila popularna igra, klađenje, gdje bi Olsen kladio se u pivo ili u nešto što se zove ‚bezglavo pile‘.

farma pilica
Misterija obezglavljenog pileta koje je živjelo čak 18 mjeseci.

Riječ o čudesnom piletu bez glave koje je živo, brzo se prožirila po Fruita čak su lokalne novine sposlale reportera da intervjuiše Olsena.

U početku, reporter je imao ideju da pile vodi po zabavnim vašarima gdje bi mogli zaraditi hrpu love, a onda je pile završilo u Salt Lake City gdje su ga podvrgnuli raznim testovima.
Glasine su kružile da su naučnici sa univerziteta testirali druge piliće, žrtvujući ih odrubljivanjem glave s ciljem da vide da li će preživjeti.

obezglavljeno pile
ČUDESNI MIKE! – Bezglavo pile.

Clara i Lloyd  su putovali mnogo širom država s bezglavim piletom i vijest se sve više širila na naslovnicama tadašnjih popularnih magazina.

Što se događa kada piletu odrežete glavu?

Obezglavljivanje isključuje mozak od ostatka tijela, ali za kratko kičmene moždine strujna kola i dalje Imaju rezidualnog kisika, objašnjava naučnik sa univerziteta.
Bez ulaza iz mozga, strujna kola krenu spontano, neuroni postaju aktivni, noge počinju da se miču.
Dr. Smulders sa univerziteta u Newcastle, kaže da obično pile leži kada se to desi, ali u rijetkim slučajevima, neuroni će otpustiti motor za trčanje.
‚Pile poslije odrubljivanja glave će doista trčkarati malo duže, ali ne za 18 mjeseci, samo oko petnestak minuta‘

klanje pilića i kokosi
Bezglavo pile hranili putem šprice gdje su mu hranu ubacivali direkt i jednjak.

 

Obezglavljeno pile su hranili sa tekućom hranom i vodom, a hranili su ga putem šprice s kojom bi ubacivali tečnu hranu direkt u jednjak.
Naučnika više zanimalo kako da pile nije iskrvavilo, nego naći neko objašnjenje kako je mogao živjeti toliko bez glave.

pile
Pile živjelo bez glave čak 18 mjeseci.

Poslije 18 mjeseci, farmer Olsen je čuo pile kako se guši, pritekao da mu kako pomogne. Prije nego je našao špricu, Mike se ugušio.

Dusu se pitali šta je Olsen uradio s piletom? Jedno vrijeme kružila je priča da ga je prodao na vašaru. Olsen je  priznao prijatelju da  je obezglavljeno pile umrlo na njemu, ali nikad nije priznao šta je učinio sa mrtvim tijelom.

Valjda se toliko bio vezao za njega 🙁

Vase misljenje?