Upoznajte Nacističku mučiteljku pod nazivom „Lijepa zvijer“

Žena monstrum: Šta je ova Nacistička mučiteljka učinila da je dobila naziv „Lijepa Zvijer?“

Drugi svjetski rat je bio pravi pakao za život židova koje su mučili Nacisti među kojima je i bilo žena monstruma koje se nisu puno razlikovale po okrutnošću od muškaraca.

Upoznajte Nacističku mučiteljku pod nazivom "Lijepa Zvijer!"
Irma Ida Grese – Upoznajte Nacističku mučiteljku pod nazivom „Lijepa Zvijer!“

Kada je u pitanju Drugi svjetski rat, svi imamo sliku o tome kako su stražari u dubokim crnim čizmama, ubilačkim pogledom na njihovim licima, nemilosrdno ophodili prema zatvorenim jevrejima. Istina je da su čak i mnoge žene rado radile u koncentracionim logorima.

Irma Ida Grese, Nacistička mučiteljka također jedna od stražara koja je okrutno mučila zatvorenike. Njena  vanjska ljepota je bila  samo štit njene unutarnje zlobe.
Irma je bila tako sadistički da je jedina koja je od  16 ženskih stražara dobila smrtnu kaznu za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata.

U svojoj 22, bila je također najmlađa koja je umrla pod britanskim zakonom u 20. stoljeću.
Grese je počela prvo volontirati svoje usluge u logoru i kasnije za manje od dvije godine je promaknuta za najviši čin za ženskog čuvara. Bila je čuvar u Ravensbruck i Auschwitzu kao i upravitelj u ženskom dijelu Bergen-Belsen. Njen glavni zadatak je bio odabir žena za plinske komore.

Čini se da joj taj zadatak nije bio uopće težak, naprotiv. Jevrejka Olga Lengyel koja je bila u logoru za vrijeme upravljanja Grese, joj je bila glavna meta za izlijev bijesa. Imala tako duboku mržnju prema njoj  da često pripovjeda njene mračne memorije o svom vremenu u logoru. Istinita priča o preživljavanju žene u Auschwitzu, Lengyel pripovjeda kako je Grese često birala najslabije i najranjivije žene za ubiti.Ako to nije bilo dovoljno, onda bi bila vrlo okrutna i nasilna prema bilo kojim zatvorenicama.

Sjećanje na Grese je bilo premlaćivanje i pucnjava. Često bi izgladnjivala pse da bi ih pustila na žrtve koje ona izabere.
Kao i muškarci, nosila je teške, duboke crne čizme, ali obično je i nosila usku suknju. Uvijek je imala pištolj i bič  koje je koristila protiv žena.

Lengyelova knjiga koja opisuje Grese.

Čudni detalji o Gresevoj prisutnosti su zabilježeni u Lengyelovoj nevjerovatnoj knjizi, kao na primjer njena sklonost prema uskoj izazovnoj odjeći, puno karmina i previše parfema dok je radila u logorima u kojem su žene nosile krpe i bile im glave obrijane.
Lengyel pamti Grese kao vrlo promiskuitetnu, čak se govorilo za nju da je bila ljubavnica jednog od najpoznatijeg mučitelja Josepha Mengelea.

Prije no što su je osudili za ratne zločine, Grese je dobila šansu da se brani.
Novine su pisale o njoj zovući je „Lijepa zvijer,“ tako su joj dali nadimak.

Grese se naravno branila tako što je ’navodno primorana‘ da radi u koncentracionim logorima.
Sa 15 godina Grese je radila na poljoprivrednim poslovima na farmi.
Za željom da postane medicinska sestra, počela je da radi u bolnici u Hohenlychen, gdje je radila skoro dvije godine. Kasnije Burza je prebacila u mljekaru u Fürstenberg.

 U Julu 1942. godine, pokušala je ponovo kao sestrica ali joj Burza to nije dozvolila već je prebacila u koncentracioni logor Ravensbrück iako se Grese protivila tome.
1943., prebacila se u Birkenau logor u Auschwitzu gdje je i ostala do Januara 1945. godine.
Unatoč najgorih zapamćenih sadističkih djela Grese, ona se branila kao da je stavljena za upravitelja logora protiv njen volje.
Naravno, nitko nije u to povjerovao. Grese je podnijela žalbu ali njena žalba je odbijena i ona je obješena 13. Decembra 1945. godine.

 "Lijepa zvijer"

 

Vase misljenje?