Tijelo Sirijske djevojčice pronađeno na Turskoj plaži.

Nova tragedija Sirijskih izbjeglica: Tijelo Sirijske djevojčice pronađeno na Turskoj plaži.

Beživotno tijelo četiri godine stare  djevojčice pronađeno na plaži u Turskoj u petak.

bezivotno tijelo Sirijske djevojcice Sene
Tijelo Sirijske djevojčice pronađeno na Turskoj plaži.

Advokat iz Bodruma Goray Karadut šetajući plažom naišao je na beživotno tijelo djevojčice Sene. Tijelo je pronađeno na plaži u Egejskom gradu Cesme u provinciji Izmir nakon što je brod sa 15 Sirijski izbjeglica potonuo navodi Anadolu Agency.

Sirijske izbjeglice
Advokat Karadut iz Bodruma koji je našao beživotno tijelo četverogodišnjakinje Sene

Turska obalna straža je uspjela da spasi 14 Sirijskih izbjeglica uključujući osam djece iz gumenog čamca. Četverogodišnja djevojčica bila je jedina žrtva.

Advokat Karadut, profesionalni ribar i ronilac kaže da često naiđe na ostatke od Sirijskih izbjeglica.  Svaki put mu se krv ledi kada naiđe na dječiju odjeću i obuću. Ovog puta Karadut nije pronašao samo odjevne predmete, pronašao je nažalost puno više. Tijelo utopljene djevojčice koju je prepoznao kao malu Senu Nirvan Hassan jedan od preživjelih sa broda kojeg je zadesila nesreća.

tijelo Sirijske djevojcice Sene
Tijelo Sirijske djevojčice pronađeno na Turskoj plaži.

Svijet šokiran slikama djevojčice.

Slika djevojčice zaglavljene među stijenama je zaista žalostan podsjetnik na samo nekoliko sedmica stare slike koje su potresle svijet dječaka Aylan Kurdi koji je pronađen mrtav na plaži nakon što se nalazio sa porodicom na brodu koji ih je prevozio na Grčki otok Kos i potonuo.

Bio je to emotivni šok diljem svijeta zbog kojeg je svijet vršio pritisak na Europske čelnike da pojačaju svoju odgovornost prema krizi Sirijskih izbjeglica.
No, i dan danas, članice EU vode sukob gdje i kako smjestiti nekoliko hiljada novih dolazaka.

Turski zamjenik premijera Numan Kurtulmus izjavio je u petak da je turska obalna straža spasila  više od 53.000 imigranata iz oštećenih brodova od početka godine.
U zadnjoj tragediji koja se desila u utorak na Kos, utopilo se 22 osobe kada je njihov drveni brod potonuo.

Do sad Turska je pridonijela za Sirijske izbjeglice 7 milijardi $ (6 milijardi eura), izjavio je premijer Numan Kurtulmus.
Javnost i dalje napominje na strašnu sudbinu naroda koji bježi od rata i dalje vrši pritiske na članice EU  da se ostave rasprava i konačno nešto poduzmu.     [AFP]

Vase misljenje?