Najgora Nuklearna katastrofa u Američkoj povijesti.

Vlada SAD-a sakrila: najgora nuklearna katastrofa u povijesti.

Jedna ako ne i najveća nuklearna katastrofa koju je vlada SAD-a uspjela sakriti, danas stručnjaci u svojoj istrazi otkrivaju stravične podatke.

nuklearna katastrofa

Dvije godine nakon 1947. kada je SAD ispustao nuklearku na Japan, Američka avijacijska korporacija je otvorila lokaciju za nuklearni test u blizini San Fernanda i Simi dolina.  To su dvije susjedne doline koje se nalaze sjeverno i sjeverozapadno od grada Los Angelesa.
Tokom drugog svijetskog rata, Sjeverna Američka Avijacija je skupila snage kada su proizveli više zrakoplova od bilo koje druge tvrtke i ojačala kao snažni Američki igrač vojno-industrijski kompleksa.
Jedan od njegovih najvećih ekspanzija je bila izgradnja Santa Susana Field Laboratorij  (SSFL), gdje su istraživači vršili istrage poput top-tajni nuklearni testovi uključujući rakete, nuklearne energije, snage i raketni inženjering.

„Najgora nuklearna katastrofa u Američkom povijesti“

Dvanaest godina stvari su išle svojim tokom a.  1. jula, desio se promašaj,  visoke razine radijacije iscurilo iz Natrij reaktora eksperimenta (SRE).
Radnici su brzo započeli kontaminaciju čišćenja i zaustavili reaktor za 2 sedmice.
Međutim, situacija je otišla toliko daleko da je 13. jula na jednom od nuklearnih reaktora došlo do strujnog udara kojeg radnici nisu uspjeli ugasiti.

John Pace koji je radio tada u pogonu, sada u svojim sedamdesetima, ispovijeda svoju ispovijest za NBC4.   Na dan propasti je bio prisutan u reaktoru i govori da je bila tolika radijacija da je prešla skalu koju nisu bili u stanju spriječiti.

Jon ispovijeda da radini su tada imali dvije opcije: pustiti da reaktor eksplodira (nuklearna detonacija koja bi bila baš kao Černobil), ili otvoriti jednostavno reaktor i pustiti da radijacija iziđe u atmosferu.

Tada je bila rasprava među radnicima i nadređenima, da li raznijeti ili pustiti radijaciju?.  John se prisjeća debate i kaže da je tada imao samo 20 godina.
Neki su od njih bili zabrinuti da vjetar bi mogao raznijeti radijaciju direkt na obližnje naselje. Tu su ljudi živjeli s porodicama.
Ali teškoj odluci i naredbi nadređenih, radnici su pustili radijaciju da izbjegnu razornu eksploziju.

John kaže da je radijacija iz reaktora puštena i otišla u smjer gdje god bi puhao vjetar. Otvorili su velika vrata reaktora kako bi radijacija izišla van iz unutrašnjosti zgrade.

Proces je bio svaki put kada bi pokrenuli i zaustavili reaktor. Radijaciju bi pustili a radnici koji su nosili značke na odijelu koje su detektovale više zračenje kada bi prelazilo limit. John kaže da su svi radnici tada donijeli zakletvu da neće govoriti o tome šta se desilo, a morali su izvršiti naredbu. Bila je to strogo čuvana tajna o kojoj John kaže da niko nije znao šta se zapravo dogodilo.

Sjeverna Američka Avijacija znala za tu mogućnost. Nuklearna katastrofa.

Godine 1947., Sjeverna Američka Avijacija je izabrala Simi dolinu za svoju lokaciju za izgradnju nuklearne elektrane.  Simi je  bila slabo naseljena plus bila odlično mjesto za tajnost.  Najveći razlog ove lokacije uglavnom zbog blizine lokalnih istraživačkih sveučilišta – gdje su mnogi znanstvenici radili u laboratorijima.
No, imao je nedostatak: „Santa Susana na petom od šest mjesta, jer njegove vremenske uzroke povećavale rizik od onečišćenog zraka i vode koja teče na tom mjestu.
Unatoč mani, kompanija je odabrala ovo mjesto za svoj laboratorij.

Energetska Komisija za atomska postrojenja i Nuklearna Regulatorne Komisije su nadgledale razvoj i izgradnju.

Za 12 godina do nesreće, tajna tvrtka je proizvela nuklearne energije u vojne i civilne svrhe. Više od 30.000 raketnih testova tijekom više desetljetnog mandata (od kojih su mnogi bili za NASA), kao i istraživanje naprednih oružja.
Za to vrijeme područje je postajalo sve više i više naseljeno. Populacija se razvila u neznaju da se u području istovremeno proširivalo sve više nuklearnih reaktora i laboratorija za razvoj i testiranje eksperimentalnih nuklearnih reaktora, proizvodnom pogonu plutonija goriva i ‚vrućeg laboratorija‘ za opasan radioaktivni materijal.

Pretjerano Prikrivanje, Nedovoljno Čišćenje.

Šest sedmica nakon nesreće, komisija za atomsku energiju obavijestila javnost o ‚manjoj‘ nesreći do koje je došlo. Nisu rekli istinu.
To se činilo u skladu s činjenicom da kad su ponovno pokrenuli reaktor na 15. Juli, razina radijacije nadmašila mjerljive količine, koji označava drugu učestalost curenja koji je još više koncentriran. Građani su svjesni tih činjenica i javno objavljivanje prihvaćeno bez sumnje.

Ono što su objavili nije bilo ni blizu onog što se zapravo dogodilo, rekao je svjedok.
Iza kulisa je zapravo sasvim drugačije, visoke radijecije su pronađene i zračenje 17-tog i dalje aktivno curilo.
Dan Parks, zdravstveni fizičar koji je radio na SFFL u to vrijeme – s izričitim ciljem praćenja zračenja na licu mjesta kaže da je situacija bila stvarno strašna, da je nalazio radioaktivni materijal, doslovno ‚leži na pločniku‘ kao i da su spaljeni radioaktivni materijali i drugi opasni otpad što je izazvalo kontaminirani dim.

Kada su činili čišćenje slijedećih mjeseci nakon curenja, nije bilo očito temeljito, niti očistilo radijaciju koja je otišla u okoliš i atmosferu.
Dugo je Istina ostala tajna sve do 1979., kada su studenti UCLA otkrili zapise koje je Komisija za Atomsku Energiju dokumentovala tada nesreću a zatim ih objavili u medijima.

Posljedice radijacije: 60% se povećala stopa raka.

1959. Godine kada se zračenje desilo (kao i nedovoljno čišćenje) naravno nije bilo bez posljedica.
Analiza koju je obavio Zavod za Energetski studij, otkrio je visoko zračenje na tlu i podzemnim vodama.
Istraživanje je pokazalo da se povećala stopa raka za 60% među uposlenicima SFFL-a.
2009. Godine, studije od strane Agencije za otrovne tvari i bolesti je pronašla ‚problematična područja‘ , u objektu koji je imao potencijal za pokretanje tvornice.Studij je ipak objavio da ne utječe na zdravlje okolnih mještana. (Zanimljivi podaci da CDC daje naknadu za ljude koji su radili na SSFL prije, za vrijeme i nakon 1959. kraha, koji su obolili od raka).

Okolni mještani su stradali najviše, pogođeni rakom i drugim bolestima ulilo je strah i nevjericu među njima.
Cijela porodica Seltzer je obolila od raka, obitelj koja je bila shrvana bolešću, tri sestre se borile raznim karcinomima. Njihova majka štitnjaču morala ukloniti zbog prekanceroznog tumora. Kćeri su vjerovatno obolile kupajući se i pijući vodu koja teče niz brdo u blizini SSFL-a.

Nuklearna katastrofa ostavila teške posljedice.

1963. do 1971., radnik koji je radio tad kao laboratorijski tajnik, bolovao od raka mjehura i tvrdi da je 14-15 porodica obolilo od raka.
Arline Mathews izgubila sina od od rijetkog raka mozga koji je bio povezan s izlaganjem zračenju.
Da se ne nabraja i ostala imena, voda zrak, sve je bilo zagađeno a bili su pogođeni stanovnici: West Hills-a, Bell Canyon-a, Daytonski Canyon, Simi Valley, Canoga Park, Chatsworth, Woodland Hills, i Hidden Hil, pokazala je studija koja je sprovedena od strane NASA-e, i Rocketdyne, vlade zrakoplovnog izvođača. 

Što je još gore, neke analize sugeriraju da zračenje još uvijek eksponencijalno veće nego što su vladine agencije spremne priznati.

Susjedni Dječji ljetni kamp.

Brandeis-Bardin institut, židovska kulturna zajednica koja se nalazi u  Simi Valley, blizini SSFL-a centra, ljetni kamp koji smješta do 30 hiljada djece svake godine, najavio tužbu protiv nekoliko osoba.
Brandeis u tužbi navodi kampanje koje su uključene u pogon, Američku avijaciju, Sjevernu Američku Rockwell korporaciju, Međunarodni sustav Rockwell, Rocketdyne, SSFL i sve koji su povezani s njima zbog ’nepopravljive štete‘ kao i zagađivanje imovine Brandeis.
Iako je Brandeis tužba riješena, Boeing kampanja nakon kupnje Rocketdyne objekta, nije pokazao trud da potpuno istraži ili očisti još uvijek-tajnu radijacije.
Postoje podaci da je Boeing izbjegao istinu, manipulirao istraživanje i platio vladi da izbjegne u razjašnjavanju katastrofe. Da li i Boeing pomaže prikrivati Istinu?

NBC4  je u pisaonoj izjavi naveo da redovito testiraju zemlju uz optimalne rezultate ali odbija dati bilo kakvu dokumentaciju.    Izvor: Theantimedia

Vase misljenje?