Kamenovali orangutana i bebu koji su bježali od šumskog požara.

Da svijet može biti još okrutniji, potvrđiva i priča o kamenovanju orangutana i bebe koji su se tek izvukli iz šumskog požara.

Kome još predstavlja opasnost orangutan koji spašava svoju bebu iz požara?

Kamenovali orangutana i bebu koji su bježali od šumskog požara
Kamenovali orangutana i bebu koji su bježali od šumskog požara

U požaru koji je zahvatio Indoneziju, desio se vrlo dirljiv a s druge strane, okrutan događaj.
Naime, u trenutku kada je orangutan bježao noseći svoju bebu iz šumskog požara bježeći od sigurne smrti, seljani su ih dočekali kamenovanjem.
Kako kažu seljani da su ’navodno‘ bili uplašeni i čin kamenovanja orangutana i bebe zovu samoodbranom.

Srećom, grupa  spasioca stigla je baš na vrijeme da spase životinje. Odveli su ih iz sela gdje umalo nisu kamenovani do smrti.
Ekipa za zaštitu životinja (IAR) kaže da su mještani bacali kamenje i druge stvari na majku orangutana i bebu prije nego što su pokušali da je ulove i svežu.
Spašavatelji su brzo reagovali i sklonili  anestezirane primate od seljana.
Za sada orangutani su pušteni u sigurno područje zaštićenih prašuma i nad njima se vrši nadzor da se osigura njihovo oporavljanje od strašnog mučenja.

Zašto dolazi do čestih požara?

Uzroci čestih potpaljivanja požara u Indoneziji su potraga za palminim uljem. To dovodi do opasnih posljedica po biljni i životinjski svijet. Mnoge životinje u bijegu  nalijeću na ljude koji ih se plaše.
Nije novost da se vodi sukob između ljudi i divljih životinja u Indoneziji ali požari tjeraju životinje van unatoč strahu od teritorijalne ljudske populacije i neviđenih razmjera.

Razlozi napada na primate rekli su seljani da je bio strah i samoodbrana. Mada, posljednje studije pokazuju da mještani zapravo žele jesti primate na području Kalimantan, regija Indonezije.
Bornean orangutani su ugrožene vrste samo 22% od svoje cjelokupne populacije živi u posebno zaštićenom području.
Procjenjuje se da 49% njihove populacije bi moglo biti izgubljeno ako se uništi njihovo prirodno stanište izvan zaštićenih područja. Ogromni šumski požari dovode ih sve bliže ka izumiranju.

Zar je moguće da je čovjek ovoliko nemilosrdan i dira u srce prirode i njenog bogatstva, to nikad ne mogu shvatiti!         Origin/firsttoknow

Vase misljenje?