Žalosne ispovijesti silovanih djevojčica iz Guatemale.

Guatemala: žalosne ispovijesti silovanih djevojčica, fotografkinja zabilježila mnoge.

Linda Forsell, fotografkinja koja je zabilježila strašne ispovijesti silovanih djevojčica koje su već postale mame u Guatemali.

Guatemala fotografije
Trudna silovana djevojcica          photo/Linda Forsell
Autorica fotografija, Linda Forsell, otkriva šokantnu realnost ovih djevojčica koje su bile silovane i postale već mame a još gore je to što je taj incest učestio i čak se ovim djelovima zemlje smatra i normalnim.

Čak više od 80% počinioca koji su zlostavljali djevojčice mlađe i od 14 godina su neki iz članova njihove porodice, ili neko blizak iz obitelji a čak  u nekim slučajevima i otac.
Fotografkinja otkriva jezive podatke,  ističući da mnogi nisu ni svjesni stanja u kojem se nalazi žena i njen status uopće u Guatemali, ali se nada da će ovaj projekat to promijeniti.
djevojčice koje su postale mame
 Ispovijesti silovanih djevojčica iz Guatemale.         photo/Linda Forsell
Fotografkinja vjeruje da ovim projektom može otvoriti očima mnogih koji nisu upoznati sa ovom problematikom a tako da pomogne onim ženama koje žive u zidinama koje imaju odgovornost prema djetetu, bez ikakve mogućnosti a njihov život je u rukama muža ili roditelja

Žalosne ispovijesti silovanih djevojčica Linda je bilježile poput trudnoća nakon prve mjesečnice, jedna djevojčica joj ispričala kako je zatrudnila s 11 godina kada je bila silovana od strane brata njenog djeda.
fotografije silovane djevojčice
Djveojcice silovane vec postale mame       photo/Linda Forsell
Jedna je ispričala kako je bila vezana za drvo gdje je vezao i silovao 53-godišnjak.

Stigmatiziranje i kažnjavanje na razne načine ovih žena u Guatemali je veliki problem kao i neravnopravnost među spolovima.
Kada bi se desilo silovanje u okrugu porodice, o tome se ne govori, kao da je to sasvim normalan incest u porodici.

Unatoč svojim teškim životom kao i traumama koje djevojčice preživljavaju, iako su sramežljive, djevojčice pričaju šta se dešava u Guatemali ali sa osmjehom na licu jer se ponovo neke vraćaju u škole te na takav način mogu pričati sa svojim prijateljima i imati taj dio svog života.
fotografije silovane djevojcice
Silovanje djevojcica u Guatemali            photo/Linda Forsell
Fotografkinja Forsell kaže da je to dobro da se priča jer tu i počinje korak ka istrebljenju i zacjeljivanju njihovih rana kao i strašnog zlostavljanja ovih djevojčica i da je jako bitno nastaviti sa obrazovanjen jer im je to najbolja opcija za bolju budućnost.


Post a Comment

Noviji Stariji