Pila dnevno 3 šoljice zelenog čaja, razvila hepatitis.

Tinejdžerka zbog mršavljenja pila dnevno 3 šoljice zelenog čaja, razvila hepatitis i oštećenje jetre .

Tinejdžerka razvila teške upale jetre a šokantno otkriće da je upravo zbog zelenog čaja kojeg je pila da bi izgubila na težini.

Zeleni caj
Zeleni Čaj
Neidentifikovana 16-godišnja djevojka je otišla u bolnicu sa vrtoglavicama, mučninama, bolovi u želucu i zglobovima.
Doktor je smatrao da je infekcija urinarnog trakta i poslao je kući sa antibioticima.
Ali nakon dvije doze - simptomi se pogoršali - ona je otišla u hitni odjel bolnice u Birminghamu.

U tom trenutku, ona je patila od žutice koja je uzrokovala žutilo kože i očiju,
rekli su doktori opisujući njen slučaj u časopisu BMJ Case Reports.
Njeno stanje je toliko ozbiljno da je potrebna kritička pažnja jer su doktori vjerovali da je patila od hepatitisa, kao i oticanje ili upala jetre.
Hepatitis može biti uzrokovan virusom, ili kada je jetra izložena štetnim tvarima kao što su alkohol.

Ali djevojka koja je porijeklom iz Jemena, negirala je da pije alkohol i da nije koristila nikakve lijekove poput  paracetamol, ili ilegalnih droga.
Ona, također, nije putovala u inostranstvo nedavno, gdje je mogla doći u kontakt s virusom koji izaziva hepatitis, i nikada nije imala transfuziju krvi - još jedan način na koji se može hepatitis dobiti.

Onda, kada su je  doktori ponovo ispitivali, ona je priznala da je kupila kineski zeleni čaj preko interneta, nakon što joj je rečeno da bi mogao pomoći pri mršavljenju ..
'Nikad neću kupovati zeleni čaj ili tablete za mršavljenje online više'.
16-godišnja djevojka pacijentica koja je razvila hepatitis, rekla je da i drugi trebaju biti pažljiviji šta naručuju online.

Kupila je 2 kutije od 100 vreća čaja i pila oko 3 šolje dnevno za nekoliko mjeseci.
Izgubila je tek nekoliko kilograma ali su tada nastali zdravstveni problemi.
Djevojka govori da je bila prestravljena u tom trenutku u bolnici, razni testovi koje je radila a nisu otkrili zbog čega ali sada je definitivno sigurna da je zbog čaja obzirom da je bila sasvim u redu prije konzumiranja zelenog čaja.

Nakon istrage, sastojak u čaju pod nazivom Camellia sinensis - grm čije lišće i pupoljci se koriste za napraviti piće - je utvrđeno da je izazvao bolest djevojke.
Nakon kratkog boravka u bolnici, ona je otpuštena, a dva mjeseca kasnije njena funkcija jetre utvrđeno je da je normalana.
Zeleni čaj je povezan s oštećenjem jetre u prošlosti, a tu su i desetine slučajeva u medicinskoj literaturi dokumentovanju ljudi koji postaju bolesni nakon konzumiranja čaja u prahu, čaj infuzije i ekstrakti čaja, uključujući i dijetalne pilule.

Postoje slučajevi u kojima je dovelo pacijenata u takve teške insuficijencije jetre da im je potrebna transplantacija, i čak je izazvalo smrt, rekli su istraživači.
Međutim, autori su priznali da zeleni čaj je sigurno i zdravo piće, sa antioksidativnim svojstvima. 
Osim toga, to su proizvodi koji se dodaju u čaj, a ne svježe lišće, koji su opisani kao da izazivaju bolest u medicinskim časopisima, rekli su.
Post a Comment

Новија Старијa77