Ljepota Indijskog misterioznog podzemlja za koje čak ni mještani ne znaju da postoje.

Veličanstveno Indijsko podzemlje:  Unutar misteriozni drevni oblici skladištenja vode, pogledajte fantastične drevne bunare.

Fantastično Indijsko podzemlje u koje ćete se zaljubiti - Podzemno remek djelo koje je služilo prvenstveno kao vitalno sredstvo za pristup vodi između 2. i 4. stoljeća i ostala arhitektonska ljepota do dan danas ali vjerovali ili ne, ni sami mještani ne znaju da postoje.

bunar - slike
Povijesni bunari/fotografije    @Victoria Lautman
Saznanje o fantastičnom Indijskom podzemlju otkriveno je slučajno a novinarka Victoria Lautman otkriva čuda misterioznog podzemlja za koje se pretpostavlja da je služilo kao pristup vodi jer je izgrađen zidinama i bunarima pod stubuštima.
drevni bunar
Rani ki Vav u Patan (lijevo) je u lipnju prošle godine prepoznat kao UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine; Rajon Ki Baoli (desno)
Novinarka iz čikaga koja se bavi već 4 godine istraživanjem, kaže da je fascinira raznovrsna mjesta, kao i podzemne lokacije svojom ljepotom, misterijom i povijesti, pogotovo ukoliko niko ne zna za njihovo postojanje.
historijske građevine
Chand Baori otvor stubišta je jedan od Rajasthan najimpresivnijih i najvažnijih znamenitosti
Ujala Baoli je otvoreno stubište, građevina koja je otkrivena u Madhya Pradesh (Indija).
Ovaj veliki spremnik za vodu ima stubište koje služi za spuštanje u bunar.
Riječ 'Ujala' znači 'svijetlo' i 'Baoli' znači 'bunar'. Građevina koja je okružena u obliku luk nišama i sobama, sa čak tri fantastična sprata.
historijski bunar - fotografije
Drevni bunari u Indiji                             Photo © Victoria S. Lautman
Bunari koji su pali iz mode odavno, ostali isušeni stoljećima lošim upravljanjem i lošom neregularnosti.
Danas ovi bunari imaju vrlo malu važnost u odnosu na njihov nekadašnji status no, sigurno jeste veliki podsjetnik iz prošlosti kao i značajni spomenik koji mogu obogatiti historiju Indijske arhitekture i inžinjeringa.
podzemlje u Indiji - fotografije
Bunari: Raja Bir Singh Dev u Serol (lijevo) i otvor stubišta blizini Neemrana Fort-Palace (desno)
Drevni bunari su nekada služili kao mjesta okupljališta -žene su još uvijek nosači vode pogotovo tad u to vrijeme kada je voda bila najdragocjenije blago, a puno je i zabavnije provesti vrijeme sa prijateljima u otvorenim stubištima gdje je bilo odlično sklonište od vrućina gdje sigurno ovakve građevine sa svojim slojevima znatno hladnije nego vani.
Ostale prostorije su služile kao podzemni hramovi za molitve i rituale ali konkretni dokazi o korištenju bunara, ne postoje.
slike historijskog bunara
Fotografije bunara Khamba u Gwalior i Navlakhi VAV u Baroda   Photo/Victoria Lautman
Iako jedan od istraživača kada se uputio na mjesto pronalazka, zaustavio auto i pitao mnoge mještane o drevnom bunaru te da ga upute na njegovu lokaciju nevjerovatno, ali mnogi mještani vrlo malo ili ne znaju uopće za njegovo postojanje.
arheologija
Bunar Mukundpura Baoli, Narnaul. Slika © Victoria S. Lautman
fotografije arheoloske građevine
Nema povijesnih zapisa koji dokazuju ko je sagradio Agrasen ki Baoli in New Delhi, 60 metara dug i 15m- širok historijski bunar, povijesni otvor stubišta određen zaštićeni spomenik Arheološkog istraživanja Indija.
Loutman je rekla da je ovo vrlo važan pronalazak, koji osim građanske, tu je i vjerska povijest, te da se nada da kriza vode koja u Indiji postoji bi mogao biti razlog njegovog obnavljanja kao i dovođenje podzemnih voda natrag u bunare - pretvorilo bi ih natrag korištenjem stotinama godina a bio bi velik izvor vode u ovom djelu Indije koji je pogođen sušom.Post a Comment

Новија Старијa77