Tradicija vezanja stopala: lomile prste radi ljepote.

Posljedni tragovi nezamislive drevne tradicije vezanja stopala. Lomile prste radi ljepote.

Kroz historiju muškarci i žene su podjednako pretrpjeli bol i agoniju u ime ljepote. Od modifikacija tijela u autohtonim plemenima širom svijeta, pa sve do stegnutih korzeta u drevnoj Evropi i moderne prakse, pirsinga, tetovaži i raznih oblika estetske operacije.

fotografije: deformisana stopala
Tradicija vezanja stopala: lomile prste radi ljepote.

Danas, postoje preostalih nekoliko žena u Kini sa vezanim stopalima. Fotograf Jo Farrell sjedištem u Hong Kongu  krenuo je  snimanjem posljednih tragova ove drevne prakse.

fotografije zena u Kini sa vezanim stopalima
Fotograf Jo Farrell snimio žene u Kini koje su praktikovale nezamislivu tradiciju vezanja stopala

Drevno porijeklo nije poznato za neke, ali prema nekim računima, vezivanje stopala seže sve do dinastije Shang u (1700 – 1027 pne). Legenda kaže da je Shang carica imala klub za vezivanje pa je zatražila da vezanje bude obavezno na sudu.

Međutim, istorijske zapise iz dinastije Song u (960 – 1279) datum vezivanja stopala postala obavezujuća u početku za vrijeme vladavine Li Yu, koji je vladao preko jedne regije Kine između 961 i 975.

tradicija za ljepotu nogu


Priča se da je njegovo srce zarobila konkubina, Yao Niang. Talentirana plesačica koja je vezala stopalo da istakne lijep oblik i izvela ples ‚lotosov’ples‘.
Kada je vezala stopalo i izvela ples na lotosu, praksa je postala vrlo moderna.
Do 12. stoljeća, vezanje stopala je postalo mnogo više rasprostranjeno, a do početka dinastije Qing (sredinom 17. stoljeća), svaka djevojka koja želi da se uda je vezala noge.

fotografije iz Kine
Drevna  praksa vezuvanja stopala u Kini

Praksa je pala u nemilost u početkom 20. stoljeća i konačno je zabranjena 1911. godine. međutim, vezanje stopala se nastavio u ruralnim područjima do oko 1939. Tu se sada brzo smanjuje stanovništvo koje još uvijek koristi ovu praksu. 
Iako se ova praksa činila barbarski i jeziva,  omogućila je ženama da pronađu odgovarajućeg partnera.

Proces vezivanja stopala.

drevna praksa u kini


Proces vezivanja stopala obično počinje kada su djevojke u dobi od četiri do šest godina stare dok su im još uvijek noge u razvoju, vezivanje bi se vršilo tokom zimskog perioda kada bi noge djevojaka potpuno utrnule od hladnoće (zbog manjeg osjetila na bol).

Stopala su natopljene u toplu mješavinu bilja i krvi životinja da ih omekša, nokti su rezani unazad što više moguće, a prsti od obje noge savijeni unazad a zatim pritisnuti u tabane dok se ne bi polomili i tako bili vezani zavojima ispod i okolo jako da se oblikuju tako a redovno bi se pralo i vezalo se opet stežući još jače.

žene u Kini, fotografije
Preostale žene u Kini sa starom tradicijom vezanja stopala

Veliki broj kineskih žena koje su koristile ovu nezamislivu praksu su patile od infekcija, žene su imale smetnje pri hodanju te su neke čak i padale i lomile druge dijelove tijela (bok, ruka, i.t.d.).
Mnoge žene koje su bile podvrgnute vezivanju stopala su ostale sa trajnim smetnjama u razvoju.

Koliko ste vi spremni da privučete svog partnera? 😀

Vase misljenje?