" Ovo su najotrovnija mjesta na Zemlji - Sadrzaj.net - zanimljivosti iz svijeta

Sadrzaj

Ovo su najotrovnija mjesta na Zemlji

Mnogo je otrovnih mjesta na Zemlji ali šta mislite koja su najotrovnija?

Unazad stotinjak godina, čovječanstvo se pobrinulo da napravi zapanjujući tehnološki napredak, a time i da napravi najotrovnija mjesta na zemlji.

Mnoge lokacije su tako drastično pogođene da život u njima je gotovo nemoguć. 

toksični otpad, fotografije
Ovo su najotrovnija mjesta na Zemlji    Photo/greenplanetethics.com
Tokom posljednjih 100 godina, čovječanstvo je napravilo zapanjujući tehnološki napredak ogromnom brzinom. Ovaj napredak u znanosti i tehnologiji je možda napravio naše živote lakšim i uzbudljivijim, ali i trag otpada nam je ostavio (i dalje nam ostavlja) iza sebe je jednostavno užasan.
Zagađivači svih vrsta - kemijske, nuklearne, osnovno smeće, elektronski otpad - su ozbiljno uništili našu okolinu.

Černobil, Ukrajina je odličan primjer, grad svjedok najgore nuklearne nesreće u ljudskoj historiji i od tada je bio nenastanjiv grad duhova.

otpad, slike
Najotrovnija mjesta na Zemlji                       The Valley of the Drums, c 1980. EPA photo.
Iako ovaj popis ne sadrži ni jednu lokaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, oni postoje. Postoji veliki broj lokacija koje su proglašene izuzetno otrovnim, kao što su Love Canal, New York, Tar Creek, Oklahoma, i Gowanus Canal, New York i.t.d.

Ovdje je lista toksičnih mjesta na svijetu koje zaslužuju (ne)počasni spomen.

Linfen u Kini: Los Angeles smog se može smatrati kao 'dobar dan' u odnosu na zagađenje zraka u Linfen i to razlog zagađenja se pripisuje industrijskoj proizvodnji i zagađenju automobilima "najzagađeniji grad na svijetu.". Ovdje je tzrak toliko loš da ostavljajući odjeću da se suši na zraku može pretvoriti ih u crno!

Velika Pacifička Garaža otpada: Uglavnom se sastoji od plastičnog otpada, otok preko dva puta veći od Teksasa i preko trideset metara dubine pluta u Tihom oceanu.

Rondonia u Brazilu: Ovo je najveće raskrčeno područje amazonske prašume. Drveće na hiljade i hiljade jutara površine smanjene su i spaljene. Nekada zelenilo sada je zamijenjeno sa stokom.

Yamuna Rijeka: Iako su ozbiljni pokušaji od strane vlade da se počisti, Yamune rijeke u Indiji i dalje su okaljane od otpada. Sam grad New Dehli doprinosi i previše kanalizacije dnevno, prevelik iznos da rukovodstvo postrojenje ne može da tretira.

La Oroya, Peru: Topionice olova u ovom gradu, koju vodi američka kompanija Doe Run, je odgovoran za ogromne količine olova koji je zagadio grad. Sva djeca koja žive u susjedstvu su testirani i pronađena olova u krvi, na vrlo neprihvatljiv nivo.

Jezero Karačajevsko, Rusija: Iznos od zračenja iz nuklearnih odlaganje otpada je toliko jaka da osoba može dobiti smrtonosnu dozu u roku od sat vremena da bude u tom području. Rak je veliki problem među radnicima u nuklearnom postrojenju. Postoje mnogi slučajevi defekt porođaja i leukemije u okolnom području. Tu je i zabrinutost zbog širenja radioaktivnosti u udaljenim područjima zraka i vode rijeke.

Svemir: Čovjek je također ostavio ogroman trag zagađenja u prostoru; preko 4 miliona funti svemirskog otpada i raznih upražnjenih svemirski brodovi trenutno kruže oko Zemlje. Ovo je podiglo ogromnu zabrinutost za potencijalne nesreće koje mogu dovesti satelite i komunikaciju na propast.