Ovo su najotrovnija mjesta na Zemlji

Mnogo je otrovnih mjesta na Zemlji ali šta mislite koja su najotrovnija?

Unazad stotinjak godina, čovječanstvo se pobrinulo da napravi zapanjujući tehnološki napredak, a time i da napravi najotrovnija mjesta na zemlji.

Mnoge lokacije su tako drastično pogođene da život u njima je gotovo nemoguć. 

toksični otpad, fotografije
Ovo su najotrovnija mjesta na Zemlji    Photo/greenplanetethics.com

Tokom posljednjih 100 godina, čovječanstvo je napravilo zapanjujući tehnološki napredak ogromnom brzinom. Ovaj napredak u znanosti i tehnologiji je možda napravio naše živote lakšim i uzbudljivijim, ali i trag otpada nam je ostavio (i dalje nam ostavlja) iza sebe je jednostavno užasan.
Zagađivači svih vrsta – kemijske, nuklearne, osnovno smeće, elektronski otpad – su ozbiljno uništili našu okolinu.

Černobil, Ukrajina je odličan primjer, grad svjedok najgore nuklearne nesreće u ljudskoj historiji i od tada je bio nenastanjiv grad duhova.

otpad, slike
Najotrovnija mjesta na Zemlji                       The Valley of the Drums, c 1980. EPA photo.

Iako ovaj popis ne sadrži ni jednu lokaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, oni postoje. Postoji veliki broj lokacija koje su proglašene izuzetno otrovnim, kao što su Love Canal, New York, Tar Creek, Oklahoma, i Gowanus Canal, New York i.t.d.

Ovdje je lista toksičnih mjesta na svijetu koje zaslužuju (ne)počasni spomen.

Linfen u Kini: Los Angeles smog se može smatrati kao ‚dobar dan‘ u odnosu na zagađenje zraka u Linfen i to razlog zagađenja se pripisuje industrijskoj proizvodnji i zagađenju automobilima „najzagađeniji grad na svijetu.“. Ovdje je tzrak toliko loš da ostavljajući odjeću da se suši na zraku može pretvoriti ih u crno!

Velika Pacifička Garaža otpada: Uglavnom se sastoji od plastičnog otpada, otok preko dva puta veći od Teksasa i preko trideset metara dubine pluta u Tihom oceanu.

Rondonia u Brazilu: Ovo je najveće raskrčeno područje amazonske prašume. Drveće na hiljade i hiljade jutara površine smanjene su i spaljene. Nekada zelenilo sada je zamijenjeno sa stokom.

Yamuna Rijeka: Iako su ozbiljni pokušaji od strane vlade da se počisti, Yamune rijeke u Indiji i dalje su okaljane od otpada. Sam grad New Dehli doprinosi i previše kanalizacije dnevno, prevelik iznos da rukovodstvo postrojenje ne može da tretira.

La Oroya, Peru: Topionice olova u ovom gradu, koju vodi američka kompanija Doe Run, je odgovoran za ogromne količine olova koji je zagadio grad. Sva djeca koja žive u susjedstvu su testirani i pronađena olova u krvi, na vrlo neprihvatljiv nivo.

Jezero Karačajevsko, Rusija: Iznos od zračenja iz nuklearnih odlaganje otpada je toliko jaka da osoba može dobiti smrtonosnu dozu u roku od sat vremena da bude u tom području. Rak je veliki problem među radnicima u nuklearnom postrojenju. Postoje mnogi slučajevi defekt porođaja i leukemije u okolnom području. Tu je i zabrinutost zbog širenja radioaktivnosti u udaljenim područjima zraka i vode rijeke.

Svemir: Čovjek je također ostavio ogroman trag zagađenja u prostoru; preko 4 miliona funti svemirskog otpada i raznih upražnjenih svemirski brodovi trenutno kruže oko Zemlje. Ovo je podiglo ogromnu zabrinutost za potencijalne nesreće koje mogu dovesti satelite i komunikaciju na propast.

Vase misljenje?