Skulptura Srebreničanin doziva sina u smrt.

Skulptura Srebreničanin doziva sina u  SMRT.

U velikom parku u Sarajevu jučer je  izložena  skulptura ‚Nermine, dođi‘.  Srebreničanina Rame koji je dozivao sina Nermina da se preda. Skulptura Srebreničanin doziva sina u smrt.  

Skulptura Srebreninčanin doziva sina u smrt.
Skulptura ‚Nermine, dođi‘

Autor skulpture ‚Nermine, dođi‘ umjetnik Mensud Keco istekao da je ovo jedna od najjezivijih scena koje je vidio i čuo. Gora od samog ubijanja i da ga prati ta scena već godinama, pa nije mogao da ne odreaguje drukčije na takvo nešto pa je napravio je skulpturu, u znak sjećanja. Da se nikad ne zaboravi.

U julu 1996 Srpski vojnici su natjerali Ramu da doziva sina da se preda zajedno sa ostalima. Bio je prinuđen da ga zove. Njegov poziv sina zabilježen je kamerama, zapalio je društvene mreže.

Keco je napravio skulpturu pod nazivom ‚Nermine dođi‘ od više materijala poput plastike, gipsa, betona, silikona i ostalih materijala. Ovo je njegov umjetnički doprinos povodom 20-godišnjeg obilježja genocida u Srebrenici. Skulptura Srebreničanin doziva svog sina u smrt. Podsjećamo, genocid u Srebrenici su počinili bosanski Srbi u srpnju 1995. ubistvo preko 8.000 Bošnjaka (muškaraca i dječaka)

To je bio najgori masakr u Europi nakon holokausta. Još uvjek se traga za podsmrtnim ostatcima nedužnih ljudi. Svake godine obilježava se godišnjica genocida nad Bosnjacima. Mnoge poznate ličnosti iz svijeta  11. jula, posjete Srebrenicu odavajući počast ubijenim.

 

Vase misljenje?