Šta se događa jedan sat nakon konzumiranja limenke Coca Cole?

Jeste li svjesni o tome što se tačno događa s vašim tijelom poslije ispijene limenke Coca Cole?

Pogledajte šta se tačno događa jedan sat nakon konzumiranja limenke Coca Cole.

koka kola
Coca Cola

Infografike Farmaceuta Renegade su isplivale na površinu pokazujući šta se tačno dešava s vašim organizmom dok konzumirate Coca Colu.
Zorno opisuje svaku tjelesnu reakciju koja se pojavljuje od prvog gutljaja, pa sve do 60 minuta nakon pijenja cijele limenke.

gazirano piće, Pepsi
Reakcije tijela na gazirana pića

Evo što se događa s vašim tijelom svakih 10 minuta nakon konzumiranja tog ‘prskonju’ za kojim većina ludi:

U prvih 10 minuta:
10 žličica šećera unesete u vaš sustav 100% vašeg preporučenog dnevnog unosa. Vaše tijelo ne odbacuje odmah  preopterećenu slatkoću jer fosforna kiselina smanjuje okus omogućava ga držati sniženim.

20 minuta:
Nakon 20 minuta potrošnje gaziranih pića, šećer u krvi raste i uzrokuje inzulinski prasak. Vaša jetra reagira tako što sve šećere koje može pronaći, pretvara ih u masti.

40 minuta:
Apsorpcija kofeina završi u ovom trenutku.Krvni tlak raste, a kao odgovor vaša jetra distribuira više šećera u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su sada blokirani sprečavajući pospanost i mamurluk.

45 minuta:
Vaše tijelo povećava produkciju dopamina  stimulišući zadovoljstvo središte vašeg mozga. Napomena: To je upravo ono što se događa na vašem živčanom sustavu kada je vaše tijelo na heroinu.

60 minuta:
Dobijate dodatni poticaj u svoj metabolizam jer je gazirana pića su fosforna kiselina koja se vežu s kalcijem, magnezijem i cinkom u vašem donjem crijevu. Super velike doze šećera i umjetnih sladila također povećavaju izlučivanje kalcija.

Svojstva diuretika kofeina cijede se i otvara vam potrebu za wc-om.
Nakon što ste iskoristili wc, izbacili ste vezani kalcij, magnezij i cink koji su bili u početku veliki značaj za vaše kosti. Natrij, elektroliti i voda napusti svoje tijelo također.

Ključ u tome da dok konzumirate sodu ona prolazi kroz vaše tijelo izbacujući bitne vitamine i minerale koji su jako bitni za organizam.

Osim učinaka soda djeluje iznutra, tamna gazirana pića povećavaju vjerojatnost bojenja zuba. Iako samo jedno konzumiranje može povećati potrebe, limenka sode sadrži šećera i preko preporučenog dnevnog unosa.

Dakle, sljedeći put kada razmišljate da iskapite limenku Coca Cole, samo zapamtite da u iznosu od vremena koje je potrebno da je iskapite, da uzrokujete puno više dugoročne štete nego što mislite.
Source: Aol

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *