Munja uhvaćena u staklu.

Munja uhvaćena u staklu poznata kao Lichtenbergova figura.

Fenomen Lichtenbergova figura – munja uhvaćena u staklu. Nastaje u trenutku kada električni naboj, baš kao munja, udari u neki materijal i postane zatvoren u njemu.

Munja uhvaćena u staklu poznata kao Lichtenbergova figura.
Fenomen Lichtenbergova figura – munje uhvaćene u staklu

Taj materijal može biti bilo kojeg tipa izolacije poput stakla, akril ili čak i ljudsko meso.

Poznato je da su izolatori slabi kao vodići električne energije. Onda se pitate kako je moguće prisiliti munju da udari u taj materijal? Zapravo odgovor nije težak kao što mislite – morate ga pretvoriti u dobar električni vodić.

Kako bi vam bilo jasnije kako funkcionira, razmislite kako na nebu dolazi do munja.
Do munja dolazi kada se spoje dva različita nabijena kraja – primjer, pozitivno nabijenog tla inegativno nabijenog oblaka.

U trenu kada naboj postane jak, oslobađa se kao bijeli zagrijani zrak kojeg mi vidimo i prepoznamo kao munju.

Pogledajte video u kojem je postavljen izolirajući materijal akril ili staklo  ispod katodne cijevi koja stvara snažne zrake negativno nabijenih elektrona koji putuju brzinom svjetlosti.

Da bi se elektroni oslobodili u staklu, taj materijal prvo moramo ispuniti nabijenim česticama kroz sam proces iradijacije.

Munja uhvaćena u staklu poznata kao Lichtenbergova figura.
Munja u staklu

Tako se stvaraju uvjeti isti oni koji su potrebni za munju. Kada elektroni iz katodne cijevi dođu u kontakt s nabijenim dijelovima izolatora, ti dijelovi postaju vodiči električne energije, a rezultat je munja uhvaćena u staklu.

Vase misljenje?