Misterija, kamenja koja se kreću.

Misterija, kamenja koja se kreću je svjetski poznata. Jedna od najvećih prirodnih misterija, a koliko je vama poznata?

The Racetrack Playa poznata kao ‚Dolina Smrti‘  koja je ravna i vrlo suha, je područje nacionalnog parka Californije. Dio doline smrti sadrži prirodni fenomen kretanje kamenja.

Niz ovu dolinu može se pronaći ogromne gromade kamen. iza kamenja jasno uočljiv trag koji se proteže desetine metara unazad.

Misterija kamenja koja se kreću.
Misterija kamenja koja se šetaju

Mada nitko nije zapravo vidio njihovo ‚šetanje‘ ili micanje. Ovi jasni tragovi ukazuju na to da su definitivno prelazili s jedne lokacije na drugu,  piše Amusing Planet.

Ovi komadi kamena teže i po nekoliko stotina kilograma a iza njih se protežu tragovi i stotinama metara, kad već nitko do sad nije vidio tko, na koji način i zašto miče ove gromade, preostalo je samo pitanje,  kako za ime Boga se kreće ovo kamenje?

Misterija kamenja koja se kreću.
Misterija kamenja koja se šetaju

Sve do danas, nitko nikada nije vidio micanje kamenja. No, umjesto očevidaca, nebrojene teorije su se iznijele tijekom godina u nastojanju da objasne razloge migracija.

Jedan rani prijedlog je bio da je kamenje vukla gravitacija, spuštanju postupno padinu tijekom dugog vremenskog razdoblja. Ali ova teorija se isključila kada je otkriveno da je sjeverni kraj Playa zapravo nekoliko centimetara viša od južnog kraja i da  većina stijena zapravo putuju uzbrdo.

Iako još nitko nije bio u mogućnosti otkriti razlog zbog čega se kamenja kreću, unazad deset godina, jedna žena dr Paula Messina, profesorica geologije je pratila kretanje pojedinačno svih 162 kamenja koji su razbacani preko playa.
Njeno istraživanje ukazuje na rijetko ali moguća kombinacija kiše i vjetra omogućuju kretanje.
Tokom velikih kiša moguće je da upravo kiša smokri površinu te je čini vrlo skliskom površinom a kada jaki vjetrovi od 50 km na sat ili jači, pomjeraju kamenja sa klizave površine.

Neki ljudi su predložili na na podizanje radijskog odašiljača ili podizanje kamere da se uhvati ’na djelu‘ kako bi se stalo na kraj nagađanjima.

No, kao Death Valley National Park je 95 posto određeno pustinji, sva istraživanja u parku moraju biti neinvazivna. Zabranjeno je podići bilo trajne strukture ili instrumenata. Nadalje, nitkom nije dopušteno na playa, poslije kiše, kada je mokra površina jer svaki trag će ostaviti neizbrisiv ožiljak.

Misterija kamenja koja se kreću.
Misterija kamenja
Misterija kamenja koja se kreću.
Misterija kamenja koja se kreću.
Misterija kamenja koja se kreću.
Misterija kamenja 

Premda još uvijek dugogodišnje znanstveno ispitivanje ovog prirodnog fenomena traje, još uvijek je neobična zbunjujuća misterija za geološku zajednicu i posjetioce nacionalnog parka u Kaliforniji.

Više:

Vase misljenje?