Gubitak leda može biti gore no što se predviđalo.

Grenland-  gubitak leda može biti gore nego što se predviđalo - reuzultat studija.

Zagrijavanjem planeta znači da u unutrašnjosti jezera može postati daleko češći na Grenlandu, što  dovodi do bržeg gubitka leda i brži porast razine mora no što su ranije predvidjeli.

Gubitak leda može biti gore no što se predviđalo.
Otapanje leda photo:  NASA Earth 
MIAMI, USA - zagrijavanje planeta može dovesti do njenog ubrzanog gubitka ledenih ploha na Grenlandu i brži porast razine mora za ostatak svijeta nego ranije što se predvidjelo, izjavili su znanstvenici u decembru 2014.

Dvije odvojene međunarodne studije su podigle zabrinutost tempom rastapanja leda na  drugoj najvećoj svjetskoj ledenoj ploči nakon Antarktike, i rekli su da su možda znanstvenici  podcijenili promjenjivo ponašanje grenlandskog leda.

Trenutno, znanstvenici koriste simulacije temeljene na aktivnosti četiri ledenjaka - Jakobshavn, Helheim, Kangerlussuaq i Petermann - izgraditi prognoze za taljenje u ocean.

No, nova studija PNAS koristi NASA satelitske podatke da pregledaju gotovo 100.000 tačaka uzdizanja i kako se promijenilo od 1993-2012,  obojena mnogo potpunija slika o tome gdje se topljenje  dogodilo u prošlosti.

Istraživači također su došli  sa novim brojem za koliko leda je izgubljeno u posljednjih nekoliko godina na Grenlandovoj ledenoj ploči. Za 2003-2009, vremensko razdoblje s najviše tačnih podataka, 243 metričkih gigatons leda su izgubili godišnje, dodajući oko 0,68 milimetara vode do oceana svake godine, navodi se u studiji PNAS.

"Ova informacija je presudna za razvoj i vrednovanje numeričkih modela koji predviđaju kako se ledena ploha može promijeniti i pridonijeti globalnoj razini mora u idućih nekoliko stotina godina", rekao je suautor Cornelis van der Veen, profesor na Odsjeku za geografiju Sveučilište u Kansasu.

Jezera u pokretu.

Kretanje jezera od obala do kopnenih područja mogu imati veliki utjecaj na način kako se ledene ploče tope.
Tijela vode, poznat kao supraglacial jezera, su tamniji od ostalih područja, privlači više sunčeve svjetlosti, a propuštaju vodu koja može uzrokovati da se led u blizini topi.

"Supraglacial jezera može povećati brzinu kojom se led topi i teče , a naše istraživanje pokazuje da  do 2060. područje Grenlanda pokriveno njima će se udvostručiti," rekao je glavni autor Amber Leeson sa Sveučilišta u Leedsu 'Školi Zemlje i okoliša ,

Kad jezera budu dovoljno velika, oni počinju odlijevati kroz pukotine u ledu, što čitava ledena ploha više skliska i sklona bržem topljenju.

Istraživači nikada prije nisu simulirali buduće ponašanje tih jezera, koji su već polako migriraju u unutrašnjosti od 1970-ih.

'Ključ signal "za globalne promjene.

Grenland je ledena ploha koja se smatra važan čimbenik u podizanju razine mora od klimatskih promjena, te je očekivati ​​da doprinesu devet inča (22 cm) do 2100. godine.

"Budući da gubici leda na Grenlandu su ključni znak globalnih klimatskih promjena, važno je da smo uzeli u obzir sve čimbenike koji bi mogli utjecati na stopu po kojoj će gubiti led kao i klimatsko zagrijavanje", rekao je  Andrew Shepherd, također iz škole 'Zemlja i okoliš' na sveučilištu u Leedsu.

"Naši rezultati pomoći će poboljšati sljedeće generacije modela ledenih ploha, tako da možemo imati veće povjerenje u projekcijama budućeg porasta razine mora." - Rappler.com


Post a Comment

Новија Старијa77