Koji sastojci se kriju u McDonald’s pomfritu otkrili Mythbusters

Koji sastojci se kriju u McDonald’s pomfritu otkrili Mythbusters, 14 sastojaka ukljucujuci dimetilpolisiloksanske – oblik silikona.

Mythbusters (razbijaci mita) se bave u otkrivanju znanstvenim putem tajni koje kampanje sakrivaju kao i razne mitologije kulture.

McDonald's

Mythbusters domacin Grant Imahara je putovao u fast food lanca postrojenja za preradu krompira u Idaho da vidi proces proizvodnje od početka do kraja.

Tijekom svog istraživanja otkrio je da dimetilpolisiloksanske – oblik silikona se mogu naci u Silly Putty – koristi se u izradi McDonald’s pomfrita zajedno sa kemijskim petrolom tzv. tercijarna butilhidrokinon TBHQ
On je također otkrio da su krumpir prženi dva puta – jednom u tvornici, a opet u restoranu.
Međutim, on je uvjerava gledatelje da su oba sigurni aditivi koji se koriste iz savršeno dobrih razloga.
Dimetilpolisiloksanske, Imahara kaze  , dodaje se iz sigurnosnih razloga kako bi se spriječilo jestivo ulje od pjenjenja.
Dok su tercijarni butilhidrokinon (TBHQ), primjenjuje se u obliku hrane konzervans.
Imahara objašnjava da postoje brojni koraci koji su uključeni u stvaranju McDonald’sa krumpirića.

 

Prvi krumpir se bere s polja, prije nego što ljušteno, rezano 
                         pomfrit
Multi-korak proces: Evo što se vidi na pokretnoj traci u tvornici u Idaho
Oblikovanje: oprani krumpir pucani kroz rezač brzinom do 70 kilometara na sat na tanke štapiće – ovdje Imahara drži rezac za krompir
Zavrsnica: nakon sto su narezani krompiri stavljaju se u ulje da se prze oblozene dekstrozom i radi njihove zlatne boje i soljeni.
                   
Skoro pa gotovo: krumpirići se zamrzavaju prije dostave do restorana u kojem su pržene po drugi put
pomfrit priprema
 Gotov obrok:velika porcija gotovog proizvoda sadrži 510 kalorija, 6gms proteina, 24gms masti, ugljikohidrata i 67gms 290mgs natrija

 

Ulje koje se koristi za przenje je mješavina  izrađena od četiri različite vrste ulja: uljane repice, kukuruza, soje i hidrogenirano sojino. To osigurava ukusan okus i hrskave teksture svjetski poznatog pomfrita kojeg toliko volimo.
 
Dali se preporucuje podgrijavanje krompira?
 
Svjetski poznati przaci porucuju da je najbolje da se uživa kad je krompir svjež i vruć. Iz tog razloga, ne preporučuju bilo koji specifičan način podgrijavanje.
                      
Vase misljenje?