Tko su Aboridžani i odakle su došli?

Tko su Aboridžani i odakle su došli? Pitali su se mnogi, jer Australijsko ostrvo je bilo tako izolovano i tesko mu je bilo pristupiti čak i čamcima.

Ovo je priča koja zvuci nevjerovatna o narodu Aboridzani koji su naselili veci Australijski  dio ostrva. Otkrili su ih tek kasnije  u 18. i 19. vijeku poslani na izolovanom ostrvu, britanski osuđenici.

Ko su Aboridzani?


Prilikom analize DNK pramena kose Britanac antropolog otkrio da se njihovi preci protezu iz davnina. Daleko prije nego sto su naselili Australiju. Sve do dolazka britanski osuđenika imali su cijelo ostrvo samo za sebe.
Isplivali su dokazi da se negdje prije 6.000 godina doslo do kulturnog preokreta. Doslo je do povecanja populacije, a i njihov rad kao sto su kameni alati usavrsavali se.
Posjedovali su psa koji su nazvali Dingo i nisu ga pripitomili niti su uzgajali stoku.
Pas Dingo bio im je u lovu najveca korist, a pretpostavlja se da je lov i bio jedan od najvecih aduta njihovog opstanka.

Zbog nedostatka drugih elemenata kulture, 23. septembra sa novim izdanjem  Njujork Tajmsa istaknuto je da je pojava Dinga u Australiju ostalo samo misterija.

Paleoantropolog Ričard Klajn je naveo da su Aboridzani navjerovatnije migracija iz severoistočne Afrike, to jeste od svojih predaka koji su bili moderna populacija koja je napustala kontinent te presli na novi.

Prema tome, ako su prvi Australijanci posjedovali napredniju tehnologiju izradnja čamaca kao prevoznog sredstva do novog kontinenta kako onda arheolozi nemogu naci nikakve dokaze o postojanju njihovog izuma?

„Australijski Aboridžini verovatno imaju jednu od najstarijih kontinuiranih populacija van podsaharske Afrike.“  by Eska Vilerslev

Vase misljenje?