Napuštena mjesta koja izazivaju jezu.

Povijest knjige su jedan od načina da se razumijemo prolazak vremena, ali postoje i neke real-life spomenici koji govore o prošlosti na svoj način pa tako i napustena mjesta.

Dok su neki od tih spomenika  dobro zbrinuti i zaštićeni, oni koji su djelomično ili čak potpuno izblijedjeli, često su najzanimljiviji.

Evo izbor nekih od najpoznatijih sablasno napuštenih mjesta diljem svijeta. Svaki ima svoju posebnu draž. Ispod svega prašine, hrđe i pukotina, tu su priče o ljudima koji su živjeli, molili se, imali svoje svakodnevne rutine života. Kada pokušate zamisliti te ljude i njihove živote, svaka slika dobiva posebnu auru nostalgije.

S druge strane, fascinantno je  vidjeti kako neke stvari koje su nekada pripadale ljudima polako se povratile  prirodi. 
Zar vam ove slike ne izazivaju jezu?

Mlin u Dolini mlinova u Sorrento, Italija

Napustena mjesta u Italiji

Slika: Dale Tennyson


Ovaj mlin u Dolini mlinova u Sorrento, Italija je napušten 1866.
Mlin je izoliran od mora izgradnjom Tasso trga, koji je podigao vlažnost na tom području, ali je i uzrok napustenosti.

Nara park Dreamland

Nara Park

Slika: suspiciousminds


Nara park Dreamland, inspiriran Disneyland, otvoren je u 1961. Međutim već 2006. biva, zatvoren. Sada je popularno odredište za urbane istraživače, iako zaštitari i dalje povremeno patroliraju izdaju novčane kazne.

Brod Mar Sem Fim.

Brod Sem Fim

Slika: ruschili.35photo.ru
Ovaj jeziv duh brod Mar Sem Fim, brazilska jahta koja se nasukala u blizini Ardley uvali na Antarktici. Brazilska posada ga uzela za snimanje dokumentarca, ali jaki vjetrovi i olujno more prisilio posadu da napuste brod. 


Hotel De Salto Kolumbija

de Salto Hotel

Slika: astrophysicistkev


Hotel De Salto otvoren  1928. u blizini Tequendema Falls u Kolumbiji služio turistima kao prenoćište. Većina turista je obilazila i divila se  157 metara visokom vodopadu. On je zatvoren  ranih 90-ih godina, nakon što je  interes za vodopad opao.

Podvodni grad Kina.

Podvodni grad u Kini

Slika: china.org.cn

Ovaj nevjerojatan podvodni grad, zarobljen u vremenu, je 1341 godinu star. Shicheng ili Lion City, nalazi se u pokrajini Zhejiang u istočnoj Kini. Potopljen je 1959. tijekom izgradnje kolodvora Xin’an rijeke. Voda štiti grad od vjetra i erozije kiše, tako da je ostao blokiran pod vodom u relativno dobrom stanju.

Beelitz-bolnica-Njemačka.

bolnice u Njemačkoj,

Slika: Michis Bilder


Ove jezive slike su dio bolničkog kompleksa Beelitz-Heilstätten u Beelitza, Njemačka. Veliki kompleks izgrađen je krajem 1800-ih. Dio kompleksa ostao u pogonu, ali većina je ostala pusta, nakon što su se  Sovjeti povukli iz bolnice u 1995 .

 

Vase misljenje?