Napustena mjesta koja izazivaju jezu.

Povijest knjige su jedan od načina da se razumijemo prolazak vremena, ali postoje i neke real-life spomenici koji govore o prošlosti na svoj način pa tako i napustena mjesta. Dok su neki od tih spomenika  dobro zbrinuti i zaštićeni, oni koji su djelomično ili čak potpuno izblijedjeli, često su najzanimljiviji.

Evo izbor nekih od najpoznatijih sablasno napuštenih mjesta diljem svijeta, od kojih svaki ima svoju posebnu draž. Ispod svega prašine, hrđe i pukotina, tu su priče o ljudima koji su živjeli, molili se, imali svoje svakodnevne rutine života. Kada pokušate zamisliti te ljude i njihove živote, svaka slika dobiva posebnu auru nostalgije.

S druge strane, fascinantno je  vidjeti kako neke stvari koje su nekada pripadale ljudima polako se povratile  prirodi. 
Zar vam ove slike ne izazivaju jezu?

Mlin u Dolini mlinova u Sorrento, Italija
Napustena mjesta u Italiji
Slika: Dale Tennyson

Ovaj mlin u Dolini mlinova u Sorrento, Italija je napušten 1866.
Mlin je izoliran od mora izgradnjom Tasso trga, koji je podigao vlažnost na tom području, ali je i uzrok napustenosti.

Nara park Dreamland
Nara Park
Slika: suspiciousminds

Nara park Dreamland, inspiriran Disneyland, otvoren je u 1961. Međutim već 2006. biva, zatvoren. Sada je popularno odredište za urbane istraživače, iako zaštitari i dalje povremeno patroliraju izdaju novčane kazne.

Brod Mar Sem Fim.
Brod Sem Fim
Slika: ruschili.35photo.ru
Ovaj jeziv duh brod Mar Sem Fim, brazilska jahta koja se nasukala u blizini Ardley uvali na Antarktici. Brazilska posada ga uzela za snimanje dokumentarca, ali jaki vjetrovi i olujno more prisilio posadu da napuste brod. 


Hotel De Salto Kolumbija
de Salto Hotel
Slika: astrophysicistkev

Hotel De Salto otvoren  1928. u blizini Tequendema Falls u Kolumbiji služio turistima kao prenoćište. Većina turista je obilazila i divila se  157 metara visokom vodopadu. On je zatvoren  ranih 90-ih godina, nakon što je  interes za vodopad opao.

Podvodni grad Kina.
Podvodni grad u Kini
Slika: china.org.cn

Ovaj nevjerojatan podvodni grad, zarobljen u vremenu, je 1341 godinu star. Shicheng ili Lion City, nalazi se u pokrajini Zhejiang u istočnoj Kini. Potopljen je 1959. tijekom izgradnje kolodvora Xin'an rijeke. Voda štiti grad od vjetra i erozije kiše, tako da je ostao blokiran pod vodom u relativno dobrom stanju.

Beelitz-bolnica-Njemačka.
bolnice u Njemačkoj,
Slika: Michis Bilder

Ove jezive slike su dio bolničkog kompleksa Beelitz-Heilstätten u Beelitza, Njemačka. Veliki kompleks izgrađen je krajem 1800-ih. Dio kompleksa ostao u pogonu, ali većina je ostala pusta, nakon što su se  Sovjeti povukli iz bolnice u 1995 .


Noviji Stariji