Pogledajte 10 Arheoloških misterija na svijetu!

10 Arheoloških misterija na svijetu a za neke od njih vjerovatno niste ni znali.

  • 1 Kamene kugle (Kostarika)

Jedno arheolosko misteriozno otkrice u delti rijeke Dikvis u Kostariki,cini se da je djelo ljudske ruke,kako,na koji nacin, to jos nije poznato.

1 Kamene kugle (Kostarika)
 
  • 2 Chichén Itzá (Meksiko) 

  Arheolosko otkrice u 9-om stoljecu,ovo djelo Maja  satoji se   od razne masovne strukture a  izgradilo je majansko pleme  Itzá .

Chichén Itzá (Meksiko)
 
  • 3.Potopljene rusevine

Jesteli znali da se na juznoj obali Yonagunija Japan  nalaze  potopljene ruševine za koje se procjenjuje da su stare oko osam hiljada godina. Prvo se smatralo da je isklesao geografski fenomen medjutim se kasnije otkrilo da je djelo ljudske ruke. 

.Potopljene rusevine
 
 
  • 4.Egipatske piramide i sfinga. 
Svima su vec poznate Egipatske piramide i poznato je  da su  korištene za sahrane faraona,
Kako god jedne su od najvecih misterioznih arheoloskih otkirica na zemlji.
Egipatske piramide i sfinga.
 
  • 5. Stonehenge (Velika Britanija)
Jedno od najvecih svijetskih spomenika koje se nalazi u Velikoj Britaniji ali za koje nije ustanovljeno ko,kako,i zbog cega je ga sagradio.
Pogledajte 10 Arheoloških misterija na svijetu!
10 Arheoloških misterija na svijetu!
 
  • 6.Uskršnje ostrvo (Čile)
Drugim rijecima Rapa Nui je Polinezijsko ostrvo koje se nalazi na jugoistocnom Pacifiku, isklesao ga 
narod Rapanui između 1250. i 1500. godine naše ere, ovi kipovi se nazivaju Moai najtezi je oko 86 tona,,a na nama je da razmisljamo kako su oni raznosili ovoliki teret preko cijelog ostrva 🙂
6.Uskršnje ostrvo (Čile)
 
  • 7.Baalbeck (Libanon)
Baalbeck  grad u istočnom Libanonu. kojeg su sagradili rimljani a se sastoji od tri hrama, tri dvorišta i zida koji ih okružuje. Klesan je ‚velikim monolitom‘ koji se smatra najvećim klesanim kamenom u svijetu.
.Baalbeck (Libanon)
 
 
  • 8.Machu Picchu (Peru)
Drevni grad koji se nalazi na Peruanskim Andama,istraživanja predviđaju da je grad sagrađen oko 1450. godine naše ere,Iako je bio dobro skriven na visokoj strmoj planini ipak ga je uspio uocit arheolog Hiram Bingham.
 
  • 9.Naskanske linije (Peru)
E ovo je nesto zaista koliko misteriozno jos vise zanimljivo,naime,Naskanske linije su ogromni geoglifi koji su veoma dugi, interesantno je da imaju razlicite oblike kao sto su: figura,ljudi,ptica,majmuna.
Jos uvijek nije razjasnjeno kako su nastale ali  se njihov oblik jasno vidi samo iz visine.
Naskanske linije (Peru)
 
 
  • 10.Tiahuanacu (Bolivija)
Tiahuanacu je jedna od najstarijih misterija (procjenjuje se da je star više od 17 000 godina) i osobite kamene tehnologije.Drevni narod koji je živio u Tiahuanacu je takodjer i tvorac poznate  kamene piramidu koja je poznata nazivom Akapana.
 
Vase misljenje?